Huisstofmijt

Geplaatst in: Huisstofmijt 0

Huisstofmijt in matras

De huisstofmijt is een heel klein, spinachtig diertje dat in huisstof leeft. Doordat ze zo klein zijn, kunt u ze niet zien. De huisstofmijt eet huidschilfers van mensen en dieren.

Heel veel mensen hebben een allergie voor huisstofmijt of huismijt. Heeft u bijvoorbeeld last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer u ’s morgens opstaat? Last van tranende, rode ogen als u in een ruimte bent met tapijt en gordijnen? Heeft u ’s nachts moeite met ademhalen of een piepende ademhaling? Deze klachten kunnen gedurende het hele jaar door voorkomen en zijn niet seizoensgebonden. Wanneer u zich in deze klachten herkent, kan het zijn dat u allergisch bent voor huisstofmijt.


Een belangrijke voedingsbron voor de huisstofmijt zijn huidschilfers van mensen en dieren. Matrassen, hoofdkussen en stoffen van meubilair zijn daarmee een ideale leefomgeving voor de huisstofmijt, waar de mens ongewild zowel voor voedsel als vocht zorgt. Huisstofmijt komt ook voor op beschimmelde muren en in tapijt.
De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 5 tot 10% van de mensen een huisstofmijtallergie.

Veel mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak u het schoonmaakt. Door uw huis aan te passen kunnen uw klachten wél verminderen.

Bij een allergie voor huisstofmijt, ook wel huismijt genoemd, worden de klachten veroorzaakt door een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt.

Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijt komt ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten). Ook buitenshuis wordt u blootgesteld aan de huisstofmijt. Denk bijvoorbeeld aan scholen, in restaurants en hotels, bioscopen, theaters of openbaar vervoer.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel mijten door het hele huis kunnen zitten, is de slaapkamer – beter gezegd: je matras – favoriet, het is er warm, donker en vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden. Huisstofmijt houdt van  temperaturen tussen de 20-30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent.

Er zijn speciale testen te koop waarmee je kunt meten hoeveel huisstofmijtallergeen er in de matrassen, kussens, dekbedden, gestoffeerd meubilair en/of vloerbedekking zit. Het werkt door middel van een gaasje voor de stofzuigerslang of door middel van een vloeistof voor op het te testen oppervlak. In de meeste matrassen zijn wel mijten te vinden. Het wordt pas echt vervelend als je er last van krijgt. Een goede bedhygiëne kan allergieproblemen voorkomen.

Tips om mijten uit je bed te houden

• Maak je bed niet op, maar laat het opengeslagen liggen zodat het goed kan luchten.
Beddengoed houd je mijtarm (helaas niet mijtvrij) door het op 60 graden Celsius te wassen. Doe dit het liefst wekelijks, maar in ieder geval iedere zes weken. Dat is namelijk hoe lang het duurt voor een eitje zich ontwikkeld heeft tot volwassen mijt . Was ook je dekbed en kussens regelmatig. De laatste overgebleven stofmijten dood je door je beddengoed te strijken.
• Er zijn speciale allergeenhoezen verkrijgbaar voor om dekbedden, matras en kussens. Ze zijn makkelijk te reinigen en lossen in veel gevallen het probleem al op. Deze zogenoemde membraamhoezen laten wel vocht door.
• Kies sowieso geen dekbed of kussen met een vulling van dons, veren of kapok als je allergisch aangelegd bent.

 
• Je eigen matras kun je een antimijt-behandeling (laten) geven.  Zo’n speciale behandeling doodt schimmels en mijten.
Tips voor de slaapkamer
• Neem een gladde vloer. Dus liever geen vloerbedekking of kleden. Denk aan laminaat, kurk of zeil.
• Houd de slaapkamer zo leeg mogelijk. Vooral geen planten, boekenkasten of speelgoed. Stof hoopt zich gemakkelijk op.
• Laat huisdieren niet op de kamer. Hun huidschilfers en haren zijn een lekker hapje voor huisstofmijten.
• Plaats de kledingkast het liefst buiten de slaapkamer. Hoe meer textiel, hoe meer kans op  mijten.
• Je verliest de meeste huidschilfers tijdens het aan– en uitkleden. Doe dit bij voorkeur in een andere kamer.
• Zet de verwarming slechts aan wanneer het echt koud is. En laat de temperatuur nooit boven de 22 graden Celsius komen. Wanneer het vochtig is, zet je de verwarming kort aan met de ramen open.
Lucht de slaapkamer iedere dag. Gooi op een zonnige winterdag de ramen lekker open. De zon in combinatie met de vrieskou dood alle mijten. Lucht de kamer zeker in geval van dubbele beglazing.Lucht
• Droog geen was in de slaapkamer vanwege de luchtvochtigheid.
• Gebruik eventueel een luchtontvochtiger.
• Knuffels kun je af en toe enkele dagen in de diepvries leggen. Door de kou gaan de mijten dood. Daarna moet je de knuffel alsnog wassen, maar dat kan op een lagere temperatuur dan 60 graden Celsius.
• Kies voor katoenen of kunststof gordijnen of gecoate gordijnen met een vlak oppervlak, zodat de huisstofmijten er niet in kunnen dringen. Vraag hiernaar bij de speciaalzaak.
• Hoe minder meubilair er in de slaapkamer staat, hoe minder stof zich kan ophopen.
• Koop je nieuwe meubels, koop dan het liefst gesloten kleding- of boekenkasten.
• Laat kleding niet rondslingeren op de grond of op een stoel.
• Laat de ruimte onder je bed vrij. Je matras kan zo beter luchten en het is makkelijker schoonmaken. Onder het bed hoopt zich vaak veel stof op.
• Open de gordijnen zodra je wakker wordt. Mijten houden niet van licht, dus zorg voor een maximale lichtinval van buiten of in ieder geval goede verlichting binnen.
Maak zoveel mogelijk schoon met een vochtige doek en dweil. Stofzuigen lijkt misschien een goed idee, maar huisstofmijten zijn zo klein dat ze niet door het filter worden tegengehouden en dus terug het huis in worden geblazen. Er zijn overigens wel speciale filters te koop die mijten niet doorlaten.